Hoe teams met DISC hun prestaties verbeteren

Spreek de taal van de ander

Teamontwikkeling, teamcoaching, teambuilding… het helpt om teams beter te laten presteren. Hoe komt het toch dat een groep gekwalificeerde individuen niet per se een goed team vormt dat ook goed samenwerkt? Dat individuele teamleden het vaak moeilijk vinden om te anticiperen op al die verschillende persoonlijkheden in hun team? Dat mensen in een team zich irriteren aan de andere teamleden omdat zij elkaar niet begrijpen?

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten en voorkeuren als het gaat om communicatie. Belangrijk om te realiseren is dat je in een goed team wel veel verschillende kwaltieten en voorkeuren nodig hebt om het beste uit een team te halen. Een goede teamsamenstelling is ontzettend belangrijk! Maar hoe zorg je er nu voor dat je goede teamsamenstelling krijgt? Welke personen kunnen wel goed samenwerken en bij welke samenwerking zitten er haken en ogen aan? En hoe kan je jezelf verder ontwikkelen in het team? DISC helpt inzicht te creëren in jezelf en ik elkaar!

Wat is DISC?

DISC is een persoonlijkheidsanalyse en meet de diverse psychologische motivatoren van je eigen gedrag. DISC geeft je tools om problemen en uitdagingen om te gaan. Waarom zijn er mensen die graag volgen, daar waar andere graag de leiding nemen? Waarom zijn sommigen direct enthousiast als er een verandering aangekondigd wordt en gaan anderen weerstand bieden? DISC maakt inzichtelijk waarom mensen zo reageren, zoals ze reageren. Op een praktische manier met DISC inzicht in het gedrag van mensen. De DISC Persoonlijkheidsanalyse voor een beter beeld over jezelf.

Door DISC in te zetten als instrument gaat je jezelf, collega’s, leidinggevenden, partners en klanten beter begrijpen. Het helpt beter aan te sluiten op de behoeften van anderen, verschillen tussen mensen te waarderen en in te zetten en conflicten te voorkomen. DISC is een eenvoudig instrument dat wereldwijd wordt toegepast. DISC is ontwikkeld door Dr. William Moulton Marston. Deze methodiek is in meer dan 50 landen verspreid. DISC heeft een wetenschappelijke ontwikkelingsgeschiedenis van meer dan 90 jaar en is in de afgelopen 25 jaar door miljoenen mensen wereldwijd uitgevoerd.

4 persoonlijkheidsstijlen

Uit onderzoek is gebleken dat gedragsstijlen in vier groepen ingedeeld kunnen worden. Dit noemen we persoonlijkheidsstijlen. DISC is een afkorting die staat voor de verschillende persoonlijkheidsstijlen:

D         = Daadkrachtig en Direct (aangegeven met de kleur rood)

I           = Interactief en Inspirerend (aangegeven met geel)

S          = Stabiel en Sociaal (aangegeven met de kleur groen)

C         = Consciëntieus en Correct (aangegeven met de kleur blauw)

Wat voorbeelden:

 • Heeft u een leidinggevende die snel schakelt, zich bezighoudt met de hoofdlijn en graag beslissingen neemt (ook als deze soms wat minder populair zijn)? Dan is dit iemand met een D-stijl.
 • Heeft u een collega die anderen weet te enthousiasmeren, een makkelijke prater is, optimistisch en vriendelijk is? Dan is dit iemand met een I-stijl.
 • Heeft u een vriend die een echte teamspeler is, goed kan luisteren, aandacht heeft voor iedereen, loyaal is en praktisch ingesteld? Dan is dit iemand met een S-stijl.
 • Werkt u met iemand samen die het leuk vindt om alles tot op de bodem uit te zoeken, de feiten altijd kent en niet twijfelt over de inhoud omdat hij/zij deze altijd goed voorbereid heeft? Dan is dit iemand met een C-stijl.

Bovenstaande klinkt in eerste instantie wat stereotyperend of “denken in hokjes”. Dat is de DISC-methodiek echter niet. Immers zijn de meeste mensen een combinatie van verschillende stijlen, waarbij er de ene stijl in bepaalde situaties wat meer de overhand heeft dan de andere.

Bij onze opdrachtgever

Met het MT van een woningcorporatie zijn we aan de slag gegaan met DISC.“We wilden kijken op welke manier we de onderlinge samenwerking nog verder konden verbeteren” vertelt de Johan, de bedrijfsmanager. “Natuurlijk ken je elkaar wel, maar hoe kunnen we nog beter inspelen op elkaars gedrag?”

De eerste kennismaking die het MT met DISC had was het invullen van een online vragenlijst. Belangrijk om te realiseren is dat DISC geen test is! Er zijn dus geen goede of foute antwoorden. Op basis van deze vragenlijst wordt er van iedereen een DISC Persoonlijkheidsanalyse gemaakt. Deze DISC Persoonlijkheidsanalyse is gebaseerd op jouw eigen waarneming. Deze analyse geeft in begrijpelijke taal zicht op gedrag en communicatie in verschillende situaties. In de DISC Persoonlijkheidsanalyse komen een aantal zaken naar voren waaronder:

 • Dat wat u motiveert in een samenwerking
 • Uw grootste angst in samenwerking
 • Wat u belangrijk vindt in gesprek met anderen
 • Hoe u reageert in een stresssituatie
 • Wanneer u afhaakt in een gesprek
 • Uw reactie bij het krijgen van nieuwe taken of informatie
 • Hoe u mensen met een andere DISC-stijl het beste kunt benaderen
 • Op welke wijze uw DISC-stijl aansluit op anderen

Peter, Manager Wonen en Duurzaamheid.: “Wat schetst mijn verbazing na 7 minuten een vragenlijst invullen? De persoonlijkheidsanalyse klopt! Het is niet alleen voor jezelf leuk om te doen, maar het helpt ook de verwachtingen van de andere MT-leden te managen. Je wordt bewust van onderlinge verschillen en leert hoe je gebruik kunt maken van de verschillen. Als leidinggevende is het de uitdaging om al die verschillende persoonlijkheden op zo’n manier laan te sturen dat het uiteindelijke doel behaald wordt. DISC helpt mij om niet alleen bewuster te zijn van mijn eigen gedrag, maar ook hoe ik voor alle collega’s een prettige leidinggevende kan zijn.”

Aan de hand van de persoonlijkheidsanalyse ga je het gesprek aan de andere MT-leden “Het maakt je bewust van hoe je jezelf ziet en hoe je reageert zodra het spannend wordt” zegt de Vastgoed Manager. “Als je van elkaar weet hoe de ander reageert kan je daar direct op inspelen, waardoor eventuele weerstand wordt verlaagd en vervelende reacties kunnen worden voorkomen. Dat is niet alleen handig in contact met collega’s onderling. Je leert gedrag van mensen makkelijker herkennen en dat kan ook heel handig zijn in gesprek met bijvoorbeeld een gemeente.”

DISC gaat dus verder dan “welk kleurtje heb ik?” Het geeft u de mogelijkheid om van jezelf te leren waardoor je als individu, maar ook als team succesvoller kunt zijn!

Meer informatie over DISC? Check onze teamtraining of neem vrijblijvend contact op.

Favicoon TCG

 

 

 

 

 

   Praktisch en resultaatgericht

   Persoonlijk maar zakelijk

   Korte lijnen

   Landelijke dekking